הוצאת דיבה ולשון הרע – מה ההבדל ביניהם?
ישנם מושגים משפטיים שהרבה פעמים הולכים ביחד, אף על פי שאפשר למצוא הבדלים מסוימים ביניהם. אחת הדוגמאות הטובות לכך, זו הוצאת דיבה ולשון הרע. לא פעם אנחנו נראה את שני הביטויים הנ"ל אחד ליד השני, הרבה פעמים אנשים יתבלבלו ויתארו מצב אחד על פי המצב השני, אך כפי שנוכל לראות מיד, יש הבדל משמעותי בין השניים.
הוצאת דיבה, זה מצב בו אנחנו אומרים דבר שקר על אדם מסוים בפומבי. למשל, אם אנחנו מספרים סיפור על אדם מסוים, עם עובדות לא נכונות, אזי שזו הוצאת דיבה לכל דבר. לעומת זאת, לשון הרע זה מצב בו אנחנו אומרים דבר רע על מישהו. כלומר, אם אנחנו אומרים מילות גנאי על אדם כזה או אחר.
בשני המקרים, אם אנחנו הנפגעים, אזי שאנחנו יכולים לפנות אל בית המשפט ולהגיש תביעה. בשני המקרים נצטרך להוכיח שאכן הדברים נאמרו על ידי מי שאנחנו תובעים אותו עקב כך, כאשר בשני המקרים נצטרך להוכיח שנגרם לנו נזק בעקבות הדברים הנ"ל.
מה צריך לדעת על המצבים הנ"ל
מעבר לכך שעלינו להוכיח שאכן הדברים נאמרו, ואכן ניזוקנו בגלל זה, בין אם זה בהיבט כלכלי, היבט נפשי, אישי או כל היבט אחר, הרי שעלינו לקחת בחשבון נקודה נוספת והיא, שמערכת המשפט הישראלית לא ממהרת לקבל תביעות שכאלה. הסיבה היא, רצון לשמור באדיקות על חופש הביטוי.
המטרה של שיטת המשפט בישראל היא לשמור על כך שאנחנו נוכל לומר את אשר על ליבנו, ושנושאים כמו הוצאת דיבה או לשון הרע, יטופלו בין האנשים עצמם ולא יגיעו למצב שמערכת המשפט תצטרך להחליט מי צודק ומי לא, ולמנוע את פרסום הדברים.