בקשה לפשיטת רגל
ניהול עסק במדינת ישראל הוא לא דבר פשוט. מרבית העסקים נסגרים עד 5 שנים מרגע פתיחתם ובהחלט לא מדובר בנתון מעודד במיוחד. יכולים להיות סיבות רבות לכך שעסק לא מצליח: ניהול כושל של העסק, בזבוז כספים מיותרים ובכלל התנהלות פיננסית לא נכונה בעסק, נטילת הלוואות על המינוס עד שמגיעים למצב שההוצאות החודשיות מתעצמות ואין הכנסות לכסות אותם, לקוחות גדולים שעזבו ועוד. לרוב העסק יגיע למצב פיננסי שכזה מתוך תמימות, כלומר בעל העסק לא יגיע למצב כלכלי קשה בכוונה והוא ינסה בכל כוחו להרים את העסק על הרגליים, אולם בהיעדר ייעוץ מקצועי בתחילת הדרך או ניסיון בהתנהלות פיננסית נכונה הוא בהחלט עשוי להיות פושט רגל מהר מאוד.
מי יכול להגיש בקשה לפשיטת רגל?
הגשת בקשה לפשיטת רגל היא הליך פשוט יותר מאשר בעבר אולם היא מצריכה ליווי עו"ד בדרך כלל ומתאימה למי שעומד בפרמטרים השונים של פושט רגל. על פי החוק החדש – חוק חדלות פירעון, במידה והחייב אינו יכול לשלם את חובותיו וסך החובות שלו עולים על סך נכסיו יוכל החייב להגיש בקשה לפשיטת רגל. תנאים נוספים יהיו: סך החובות שלו צריכים לעלות על 150,455 ₪ או אם החוב מעט נמוך יותר יגיש בקשה חריגה. לאחר אישור הבקשה ותחילת הליך פשיטת הרגל ייקבעו הסדרי תשלום מול הנושים וימונה נאמן מטעם בית המשפט לניהול קופת הנושים ולגיבוש צו כלכלי לשיקום בעל העסק.
מה יהיה ההליך עבור אדם פרטי ועבור חברות ותאגידים?
- חייב פרטי – אדם יחיד בעל חובות של מעל 150 אלף שקלים אשר בקשתו תאושר וייפתחו הליכים מטעם הממונה. לאחר קבלת ההיתר לצו פתיחת ההליכים יוקפאו כל ההליכים נגד החייב (לדוגמה הוצאה לפועל והליכים משפטיים אחרים) והממונה יהיה אחראי עליהם. הממונה יפעל לכינוס נכסיו של היחיד, על הגעה להסדר מול הנושים ועל עמידה בתשלום החובות הללו תוך ניהול קופת הנושים. במהלך 3 שנים ישלם החייב את התשלומים כשבסופם אמור היחיד לקבל הפטר מיתרת חובותיו.
- חברות ותאגידים – במידה וההליך אושר ובית המשפט הורה על פירוק החברה/התאגיד, יפעל הממונה לכינוס נכסי החברה/התאגיד. במידה ובית המשפט הורה על שיקום התאגיד/החברה כדי למנוע את פירוקה ולאפשר את תשלום סך החובות לנושים בהסדרים נוחים – יפעל הממונה לבניית תכנית שיקום כלכלית שתאפשר את שיקום החברה/התאגיד.
מהו הפטר ומי מקבל אותו?
הפטר הוא מסמך אישור מטעם בית המשפט המאשר ניקיון של חובותיו או חלק מהן בתחום הליך חדלות הפירעון שנקבעה עבור החייב. המטרה של ההפטר היא לנקות חלק מחובותיו של החייב ולאפשר לו לקבל הזדמנות שנייה לחיות את חייב, לאחר הליך מסודר הנקבע על פי החוק שבמהלכו הוא ישלם חלק מחובותיו לנושים השונים בהסדרים כלכליים מסודרים. לא כל אחד מקבל את ההפטר ובית המשפט אכן רוצה לוודא שההתנהלות במהלך ההליך הייתה תקינה, התשלומים אל הנושים הגיעו בזמן בכל חודש של ההליך וכן שבעל החוב הגיע למצבו הכלכלי בתמימות.
הגבלות החלות על פושט הרגל:
במהלך הליך פשיטת הרגל יהיה החייב מסומן בבנקים כחדל פירעון ולקוח מוגבל חמור. הוא לא יורשה להשתמש בשיקים או כרטיסי אשראי, לא לקבל הלוואות וגם לא לצאת לחו"ל אלא באישור בית המשפט. כמו כן בעל החוב לא יוכל לשמש כיו"ר או בעלים בתאגיד או חברה כלשהי או להקים חברה בעצמו. הוא לא יוכל גם להצטרף כשותף לחברה מסוימת.
החשיבות של עורך דין מקצועי בתחום:
הליך פשיטת רגל אומנם פחות מסורבל מאשר בעבר אך עדיין צריך להתנהל מול גופים משפטיים, פיננסיים ומוסדיים רבים בהליך: החל מהגעה להסדרי תשלום מול הנושים, דרך התנהלות מול בית המשפט והממונה מטעמו, רשויות המיסים וגופים נוספים אחרים. עורך דין מנוסה המתמחה בתחום זה הינו קריטי להצלחת ההליך שלכם והרווחת החיים שלכם מחדש.