אישור היעדר רישום פלילי ("תעודת יושר"): המדריך המלא והמקיף

אישור היעדר רישום פלילי, המכונה בפי רבים "תעודת יושר", הפך למסמך נפוץ ובעל חשיבות רבה במגוון רחב של היבטים בחיים המודרניים. בין אם מדובר בקבלה למקום עבודה, הוצאת רישיון מקצועי, הגשת מועמדות לתפקיד ציבורי, הליכי אימוץ, או אפילו קבלת ויזה למדינה זרה – היעדר רישום פלילי הוא לעיתים קרובות דרישת סף. הביקוש הגובר למסמך זה משקף את הרצון של גופים ופרטים לוודא, ככל הניתן, את מהימנותם ויושרם של האנשים עימם הם באים במגע.

מאמר זה נועד לספק מדריך מקיף ומעמיק בנושא אישור היעדר רישום פלילי. נבחן את המסגרת החוקית המסדירה את הנושא, נפרט מה מכיל (ומה אינו מכיל) האישור, מי זקוק לו ולשם מה, כיצד ניתן להנפיקו, ומהן ההשלכות של רישום פלילי קיים. כמו כן, נדון בזכויות הפרט בהקשר זה ובאפשרויות לתיקון או מחיקה של רישום פלילי.

המסגרת החוקית: חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, התשמ"א-1981

הבסיס החוקי לניהול הרישום הפלילי ולהנפקת אישורים בדבר היעדרו הוא חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, התשמ"א-1981 (להלן: "חוק המרשם הפלילי"). חוק זה נועד לאזן בין שני אינטרסים מרכזיים: מחד, הצורך להגן על שלום הציבור וביטחונו באמצעות תיעוד עברם הפלילי של אנשים, ומאידך, זכותו של אדם לשיקום ולפתיחת דף חדש לאחר שריצה את עונשו או כאשר עברו שנים רבות מביצוע העבירה ("תקנת השבים").

החוק מגדיר שני מאגרי מידע עיקריים המנוהלים על ידי משטרת ישראל:

  1. המרשם הפלילי: כולל מידע על הרשעות ועונשים שהוטלו על ידי בתי משפט בגין עבירות פליליות (פשעים ועוונות).
  2. המרשם המשטרתי: כולל מידע על תיקים פתוחים (מב"ד – ממתין לבירור דין) ותיקים שנסגרו על ידי המשטרה או הפרקליטות באחת מעילות הסגירה (כגון חוסר אשמה, חוסר ראיות מספיקות, או חוסר עניין לציבור).

תקנת השבים: התיישנות ומחיקה של רישום פלילי

אחד העקרונות החשובים בחוק המרשם הפלילי הוא "תקנת השבים". עיקרון זה מכיר בכך שלאדם מגיעה הזדמנות להשתקם ולהשתלב מחדש בחברה לאחר ששילם את חובו. לשם כך, החוק קובע תקופות של התיישנות ומחיקה של רישומים פליליים:

  • התיישנות הרשעה: לאחר חלוף תקופת זמן מסוימת מיום סיום ריצוי העונש (התקופה משתנה בהתאם לחומרת העבירה וגיל הנאשם בעת ביצועה), ההרשעה מתיישנת. המשמעות היא שהמידע על ההרשעה אינו נמסר לגורמים רבים, למעט גופים מסוימים המנויים בחוק (כגון גופי ביטחון, רשויות מסוימות לצורך מתן רישיונות ספציפיים וכו'). האדם עצמו, בעיון שלו במרשם, ימשיך לראות את ההרשעה שהתיישנה.
  • מחיקת הרשעה: לאחר חלוף תקופת זמן נוספת (בדרך כלל 10 שנים מתום תקופת ההתיישנות), ההרשעה נמחקת כליל מהמרשם הפלילי. לאחר המחיקה, המידע אינו קיים עוד במרשם הגלוי, ואף גופים מורשים המנויים בחוק לא יקבלו אותו (למעט חריגים מצומצמים ביותר). האדם ייחשב כמי שלא הורשע כלל בעבירה שנמחקה, והוא רשאי להצהיר כי אין לו הרשעות קודמות בגין אותה עבירה.

חשוב להדגיש כי ישנן עבירות חמורות מסוימות (כגון עבירות ביטחון ועבירות מין מסוימות) שאינן מתיישנות או נמחקות, או שתקופות ההתיישנות והמחיקה שלהן ארוכות במיוחד.

מה מכיל (ומה לא מכיל) אישור היעדר רישום פלילי?

תוכן האישור תלוי במידה רבה בזהות הגורם המבקש את המידע ובמטרת הבקשה.

  • אישור הנמסר לאדם עצמו (תדפיס "עיון" או "רישום עצמי"): כאשר אדם מבקש לעיין במרשם הפלילי שלו, הוא יקבל תדפיס מפורט הכולל את כל הרישומים אודותיו: הרשעות (גם כאלו שהתיישנו אך טרם נמחקו), תיקים סגורים (עם ציון עילת הסגירה), ותיקים פתוחים (מב"ד). תדפיס זה מיועד לידיעתו האישית בלבד ואינו אמור להימסר לצד שלישי (כגון מעסיק).
  • אישור הנמסר לגוף הזכאי לקבל מידע על פי חוק ("תעודת יושר"): כאשר גוף מסוים (כגון משרד ממשלתי, רשות מקומית, מוסד חינוכי, גוף המנפיק רישיון ועוד) זכאי על פי חוק לקבל מידע מהמרשם הפלילי אודות אדם, המשטרה תנפיק לו אישור המותאם למטרת הבקשה ולסוג המידע שהגוף מורשה לקבל.
    • בדרך כלל, אישור זה יכלול מידע על הרשעות פליליות שטרם התיישנו או נמחקו.
    • מידע על תיקים סגורים או הרשעות שהתיישנו לרוב לא יימסר לגופים אלו, אלא אם כן החוק מתיר זאת במפורש לאותו גוף ספציפי ולמטרה ספציפית (למשל, לצורך העסקת עובדים במוסדות מסוימים העובדים עם קטינים או חסרי ישע).
    • חשוב לציין: האישור נמסר ישירות מהמשטרה לגוף המבקש, ולא לידי האדם עצמו, כדי למנוע אפשרות של שינוי או זיוף.

מי זקוק לאישור היעדר רישום פלילי ולשם מה?

הצורך באישור היעדר רישום פלילי עולה במגוון רחב של מצבים:

  1. תעסוקה:
    • משרות המוגדרות בחוק: מקצועות ותפקידים רבים מחייבים על פי חוק הצגת אישור היעדר רישום פלילי כתנאי לקבלה לעבודה או להמשך העסקה. דוגמאות לכך כוללות: עובדי הוראה, עובדים במוסדות לטיפול בקטינים, חסרי ישע או זקנים, עובדי מדינה בתפקידים מסוימים, עובדי מערכת הביטחון (משטרה, שב"ס, צה"ל בתפקידים מסוימים), עורכי דין, רואי חשבון, רופאים, אחיות, נהגי תחבורה ציבורית ועוד. חוקים ספציפיים, כמו "החוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים", קובעים חובה לבדוק רישומים פליליים רלוונטיים.
    • דרישת מעסיקים (גם כשאין חובה חוקית): מעסיקים רבים במגזר הפרטי מבקשים אישור כזה ממועמדים, גם אם אין חובה חוקית מפורשת לכך. חשוב לציין כי דרישה כזו עלולה לעלות כדי פגיעה בפרטיות, ויש לבחון את חוקיותה בהתאם לנסיבות ולמהות התפקיד. החוק אוסר על מעסיק לדרוש ממועמד או מעובד להמציא לו תדפיס עיון אישי מהמרשם הפלילי. המעסיק, אם הוא זכאי לכך, אמור לקבל את המידע ישירות מהמשטרה.
  2. רישיונות והיתרים:
    • הוצאת רישיון נשק.
    • רישיונות לעסוק במקצועות טעוני רישוי (כגון קבלן רשום, מתווך מקרקעין, חוקר פרטי, יועץ השקעות).
    • רישיון להפעלת עסק מסוגים מסוימים.
  3. הליכים משפטיים ואישיים:
    • הליכי אימוץ ילדים או קבלת משפחה אומנת.
    • מינוי כאפוטרופוס.
  4. ויזות, הגירה ואזרחות: מדינות רבות דורשות הצגת אישור היעדר רישום פלילי ממועמדים המבקשים ויזת עבודה, אשרת שהייה, או אזרחות. אישור זה נדרש לרוב להיות מתורגם ומאושר בחותמת אפוסטיל.
  5. התנדבות: ארגוני התנדבות רבים, במיוחד אלו העובדים עם אוכלוסיות פגיעות (ילדים, קשישים, בעלי מוגבלויות), דורשים ממתנדבים להציג אישור כזה.
  6. מכרזים וחוזים ציבוריים: לעיתים, השתתפות במכרזים או קבלת חוזים מהמגזר הציבורי מותנית בהיעדר רישום פלילי של המציע או בעלי תפקידים מטעמו.
  7. עיון עצמי: כל אדם זכאי לעיין במרשם הפלילי שלו כדי לדעת מה רשום אודותיו.

כיצד מנפיקים אישור היעדר רישום פלילי בישראל?

ההליך להנפקת האישור משתנה בהתאם לזהות המבקש:

  • בקשה של אדם לעיון עצמי (תדפיס רישום פלילי):
    • באמצעות האינטרנט: הדרך המומלצת והמהירה ביותר היא דרך אתר השירותים והמידע הממשלתי (Gov.il), באמצעות מערכת ההזדהות הלאומית. התדפיס נשלח באופן מאובטח לכתובת הדואר האלקטרוני של הפונה.
    • בתחנת משטרה: ניתן לגשת לכל תחנת משטרה המנפיקה אישורים אלו, עם תעודה מזהה. התדפיס ניתן במקום.
    • אין אגרה עבור עיון עצמי.
  • בקשה של גוף מוסמך לקבלת מידע ("תעודת יושר" לצד שלישי):
    • הגוף המוסמך (למשל, משרד החינוך, לשכת עורכי הדין, שגרירות זרה) הוא זה שפונה למשטרת ישראל בבקשה לקבל את המידע אודות האדם.
    • האדם שעליו מבוקש המידע נדרש בדרך כלל לחתום על טופס הסכמה למסירת המידע לאותו גוף.
    • האישור, כאמור, נשלח ישירות מהמשטרה לגוף המבקש ולא לידי האדם.
    • במקרים מסוימים, כרוכה הנפקת האישור בתשלום אגרה.
    • זמן הטיפול בבקשה יכול להשתנות.

אישור היעדר רישום פלילי לשימוש בחו"ל

כאשר נדרש אישור היעדר רישום פלילי עבור רשויות במדינה זרה (למשל, לצורך ויזה, הגירה, לימודים או עבודה), ההליך כולל מספר שלבים נוספים:

  1. הנפקת האישור מהמשטרה: יש להגיש בקשה למשטרת ישראל להנפקת "אישור על העדר רישומים פליליים או על רישומים פליליים המיועד לנציגות זרה בישראל או לגורם מחוץ לישראל". בבקשה יש לציין את שם המדינה עבורה נדרש האישור.
  2. שליחת האישור ישירות לשגרירות או לגורם בחו"ל: ככלל, המשטרה שולחת את האישור ישירות לנציגות הזרה הרלוונטית בישראל או לגורם המצוין בחו"ל. לעיתים, ובמקרים חריגים, ניתן לקבל את האישור לידי הפונה (במעטפה סגורה וחתובה) לשם העברתו לגורם המתאים.
  3. אימות וחתימת אפוסטיל (Apostille): רוב המדינות דורשות שהאישור יעבור אימות באמצעות חותמת אפוסטיל. אפוסטיל היא חותמת בינלאומית המאשרת את מקוריות המסמך ואת חתימת הנוטריון או הרשות שהנפיקה אותו, ומייתרת את הצורך באימותים נוספים בנציגויות דיפלומטיות. בישראל, חותמת אפוסטיל על אישורי היעדר רישום פלילי ניתנת על ידי משרד החוץ. יש לוודא האם המדינה אליה מיועד האישור חתומה על אמנת האפוסטיל. אם לא, ייתכן שיידרש הליך אימות קונסולרי מורכב יותר.
  4. תרגום (במידת הצורך): לעיתים, יש צורך לתרגם את האישור לשפת המדינה אליה הוא מיועד, ולעיתים אף לאשר את התרגום בחותמת נוטריון ו/או אפוסטיל נוסף על התרגום.

השלכות של רישום פלילי והאפשרויות לתיקונו

קיומו של רישום פלילי עלול להציב קשיים ומגבלות רבות בפני אדם, כפי שתואר לעיל. לכן, חשוב להיות מודעים לאפשרויות הקיימות לטיפול ברישום כזה:

  • התיישנות ומחיקה על פי חוק: כפי שהוסבר, חוק המרשם הפלילי קובע תקופות התיישנות ומחיקה אוטומטיות לרוב ההרשעות.
  • בקשת חנינה מנשיא המדינה: במקרים חריגים ויוצאי דופן, ניתן להגיש בקשת חנינה לנשיא המדינה. החנינה יכולה לכלול קיצור תקופות התיישנות ומחיקה, או אף מחיקה מוחלטת של הרישום. הגשת בקשת חנינה היא הליך מורכב, ולרוב מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בכך.
  • שינוי עילת סגירת תיק משטרתי: במקרים בהם תיק נסגר בעילה של "חוסר עניין לציבור" או "חוסר ראיות מספיקות", רישום זה עדיין מופיע בתדפיס העיון העצמי ועלול להשפיע על תפיסתו של האדם. ניתן להגיש בקשה מנומקת לשינוי עילת הסגירה ל"חוסר אשמה", ובכך "לנקות" את הרישום המשטרתי לחלוטין.

זכויות הפרט והגנה על פרטיות

חוק המרשם הפלילי, יחד עם חוק הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981, נועדו להגן על פרטיותו של אדם ועל המידע הרגיש אודותיו. זכותו של אדם לעיין במידע אודותיו, לדרוש תיקון טעויות, ולהבטיח שהמידע יימסר רק לגורמים המורשים לכך על פי חוק ולמטרות שהוגדרו. כל שימוש או מסירה של מידע מהמרשם הפלילי בניגוד לחוק מהווה עבירה פלילית.

תפקידו של עורך דין בהקשר של רישום פלילי

לעורך דין המתמחה במשפט פלילי ובחוק המרשם הפלילי יש תפקיד חשוב במספר היבטים:

  • ייצוג בהליך הפלילי עצמו: המטרה העיקרית היא למנוע הרשעה פלילית מלכתחילה, או לכל הפחות, להביא לסיום ההליך באופן שימזער את הרישום הפלילי (למשל, סגירת תיק, הסדר מותנה, או ענישה שאינה כוללת הרשעה במקרים מסוימים).
  • ייעוץ לגבי השלכות רישום פלילי: הסבר על ההשלכות של רישום קיים על תחומי חיים שונים.
  • סיוע בהגשת בקשות לשינוי עילת סגירת תיק, בקשות חנינה, או בקשות אחרות הקשורות למרשם.
  • התמודדות עם דרישות בלתי חוקיות של מעסיקים או גורמים אחרים לקבלת מידע מהמרשם.
  • סיוע בתיקון טעויות ברישום הפלילי.

סיכום

אישור היעדר רישום פלילי הוא מסמך בעל משמעות רבה, המשקף את האיזון העדין בין הצורך להגן על החברה לבין זכותו של הפרט לפרטיות ולשיקום. הבנת החוק, ההליכים והזכויות הכרוכות בהנפקת אישור זה חיונית לכל אזרח. חשוב לזכור כי המידע במרשם הפלילי הוא רגיש, והשימוש בו מוגבל על פי חוק. במקרים של ספק, קושי, או צורך בטיפול ברישום פלילי קיים, מומלץ לפנות אל עורך דין שלומי בן דור לייעוץ משפטי מקצועי של מומחה בתחום, על מנת להבטיח את מיצוי הזכויות והגעה לתוצאה המיטבית.

בלוג משפטים פיננסים
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
מגשרים מומלצים – כיצד נדע שהמגשר שלנו הוא מקצועי
עולם הגישור הולך ומתפתח בשנים האחרונות, ולראיה כמות האנשים שנכנסו לתחום והחלו לעסוק בו, כמות החוגים...
קרא עוד »
יונ 04, 2020
עורך דין להקפאת הליכים- מה תפקידו
על פי פקודת פשיטת הרגל נוסח חדש תש"ם- 1980 ועיכוב הליכים 10 תיקון מספר 3, תשנ"ו- 1996 כל בית משפט או בית דין...
קרא עוד »
אוק 27, 2021
עורך דין צבאי עריקות
עורך דין צבאי עריקות יכול להיות יעיל במיוחד, עבור כל אדם שביצע עריקות או השתמטות מהשירות הצבאי. כדאי...
קרא עוד »
יול 30, 2020
איך לבחור בורר ומהו המועד הנכון לפנות לבורר?
החיים שלנו דינמיים ולא צפויים והם מנוהלים בצורה שמטרתה להביא אותנו להגשמת מטרות. רבים בעולם העסקי...
קרא עוד »
יול 27, 2020
ייפוי כח מתמשך – באילו מקרים זה נחוץ?
כאשר יש מצב שבו כושר השיפוט של אדם נפגע בשל מוגבלות, דמנציה, זקנה או תאונה, ניתן להעניק ייפוי כח מתמשך...
קרא עוד »
דצמ 09, 2021
נהיגה בשכרות – מהן ההשלכות ואיך להימנע
נהיגה בשכרות היא אחת מבעיות התעבורה הקשות ביותר, לאור ההשלכות שלה ולכן הן המשטרה והן בתי המשפט...
קרא עוד »
דצמ 30, 2020
מה זה עורך דין למרב"ד?
אנשים נוטים לחשוב שעבודתו של עורך דין תעבורה מסתכמת בדיונים בבתי משפט על נהגים שעברו עבירות תעבורה...
קרא עוד »
ספט 25, 2021
באילו מקרים חוקר פרטי יכול לסייע לנו
בעידן המודרני ניתן למצוא לא מעט מצבים, בהם נזדקק לעזרתו של חוקר פרטי מקצועי ומנוסה. הדבר נכון הן בפן...
קרא עוד »
מאי 17, 2020
תאונת דרכים קלה: מה לעשות ואיך לבחור את העו"ד הנכון?
תאונות דרכים קורות, וכולם יודעים את זה. אבל מה לעשות כשזה קורה לנו? אחת השאלות הגדולות היא: מתי כדאי...
קרא עוד »
ינו 06, 2025
איך להתמודד עם הטרדות?
הטרדות הן שמן הכולל של הטרדה פיזית, מילולית ו/או נפשית. אם וכאשר נפלתם קורבן לאדם המטריד אתכם, כל אדם,...
קרא עוד »
ינו 27, 2020
המדריך המלא לפתרון מחלוקות לאחר מכירת/קניית רכב משומש בישראל
המדריך המלא לפתרון מחלוקות לאחר מכירת/קניית רכב משומש בישראל (מעודכן למאי 2025): האם בית המשפט לתביעות...
קרא עוד »
מאי 12, 2025
האם כדאי לי להוציא רישיון עסק לבד?
כל אדם רוצה להרוויח כמה שיותר וזו עובדה. אך אי אפשר להתעלם מן העובדה ששכירים מרוויחים מעט בצורה יחסית...
קרא עוד »
יונ 22, 2022